Vážení zákazníci, z technických príčin nie je momentálne možné zadávať objednávky. Za spôsobené problémy sa Vám ospravedlňujeme.

Aký kuchynský mixér kúpiť?

Čo je kuchynský mixér? Kuchynský mixér je elektrické zariadenie, ktoré sa v kuchyni používa predovšetkým na prácu šľahacích a miesiacich hmôt, cesto na koláče, pizzu...Nie je to však jeho jediné použitie - dobre poslúži aj na varenie polievok, prípravu cesta na palacinky či koláče, ako aj na miešanie vajec na praženicu alebo na omeletu. Kuchynské mixéry sa vyznačujú predovšetkým ľahkým a šikovným používaním,  ako aj relatívne vysokou silou, ktorá je užitočná pri kulinárskych prácach a experimentoch. Dnes na trhu dominujú hlavne ľahké zariadenia s elektrickým pohonom - nie vždy to tak bolo.

Kuchynský mixér - niekoľko zaujímavých faktov

Prvý ručný mixér s pohyblivými šľahacími metlami si dal patentovať v roku 1856 americký klampiar Ralph Collier. Jeho vynález sa stal inšpiráciou pre ďalších vynálezcov, ktorí vytvárajú a patentujú nové zariadenia. Rufus Eastman, americký vynálezca, ktorý svoje zariadenie predstavil v roku 1885, je považovaný za tvorcu prvého elektrického mixéra. Vynález prvého stojanového mixéra sa však pripisuje Herbertovi Johnsonovi - už v roku 1915 bolo jeho 80-litrové zariadenie štandardnou výbavou väčšiny pekární a do roku 1919 sa vyrábalo aj ako domáca verzia.

Mixér s miskou alebo bez nej?  Keď sa vrátime do súčasnosti, navrhujeme, čomu venovať pozornosť a čo treba brať do úvahy pri kúpe. Pred nákupom stojí za to posúdiť vhodnosť mixéra v kuchyni a zvážiť, na aké úlohy ho budeme používať. Je už známe, že všetci ľudia, ktorí radi pečú torty, koláče a všetky druhy pečiva, sa nezaobídu bez mixéra. Preto stojí za zváženie frekvencie používania, ako aj účelu zariadenia, to znamená, zvážte, na akú prácu bude mixér slúžiť. Zariadenia je možné rozdeliť na ručné mixéry s miskou alebo bez nej.

Ručné mixéry bez misy

Ideálne pre malé práce. Ručné mixéry sú ľahké a ľahko použiteľné. Budú užitočné hlavne pre ľudí, ktorí budú zariadenie používať sporadicky. Tieto typy zariadení nemajú permanentne zabudovanú misu, takže ak chcete miesiť cesto, môžete použiť vlastnú nádobu.

Čo treba zohľadniť pri výbere zariadenia? Je dobré, ak má tyčový mixér správnu silu. Pre ľahšiu prácu je ideálny výkon nad 250 W, pre náročnejšie úlohy sa oplatí vybaviť prístrojom od 400 W a viac. Pri tomto type napájania bude užitočná aj funkcia regulácie rýchlosti, vďaka ktorej môžeme rýchlosť ľahko prispôsobiť konkrétnej úlohe. Tiež stojí za to venovať pozornosť špičkám, ktoré sú pripevnené k mixéru - slúžia na rôzne účely (miesenie, trenie alebo miešanie), takže v tomto prípade stojí za to dodržiavať zásadu „čím viac, tým lepšie“.

Ručné mixéry s miskou

Tieto typy mixérov budú užitočné pre ľudí, ktorí často varia alebo pečú. Stačí pridať ingrediencie do mixovacej nádoby, nastaviť vhodný režim a ... hotovo. Môžete si oddýchnuť alebo sa venovať iným kuchynským povinnostiam. Ručný mixér s miskou je výbavou pre náročnejšie úlohy, preto musí mať zodpovedajúcim spôsobom väčší výkon, ktorý zvládne napríklad miešanie veľkého množstva cesta (ideálne by bolo nad 1200 W). Pri výbere zariadenia stojí za to venovať pozornosť aj kapacite misy, príslušenstva k mixéru, ako aj režimom rýchlosti a práce (obzvlášť užitočný môže byť pulzný režim - ideálny, keď daný produkt vyžaduje postupné miešanie alebo mletie).

Hľadáte odpoveď na otázku „ktorý kuchynský mixér si zvoliť?“ stojí za to analyzovať vaše budúce plány kuchyne. Zamyslime sa nad tým, „čo“ plánujeme variť alebo piecť a „ako“ to chceme robiť často. Vďaka tomu bude Vaša voľba nového mixéra určite jednoduchšia.