Ako si vybrať správnu fritézu?
Fritéza – na čo sa pri výbere zamerať
Potraviny, ktoré pripravujú fritovacie hrnce, bývajú oproti klasickému vyprážaniu na panvici rýchlejšie a najmä pohodlnejšie pripravené. Ak sa vám zapáčila fritéza, zamerajte sa hlavne na tieto kritériá.
- Typ fritézy voľte podľa spôsobu ohrevu. Existujú teplovzdušné fritovacie hrnce a tiež fritovací hrniec s olejom.
- Veľkosť fritézy zvážte podľa toho, či ju budete často prenášať, alebo bude po celý čas na rovnakom mieste.
- Objem vám napovie, pre koľko ľudí naraz pokrm hrniec na hranolky pripraví. Nepriľnavý materiál nádoby zaistí jednoduchú údržbu fritézy.
- Funkcie výrazne zjednodušia prácu s fritézou – či už ide napríklad o časovač alebo bezpečnostné funkcie, ako je izolovaný povrch a rukoväť či poistka proti prehriatiu. Nejeden moderný fritovací hrniec dnes už disponuje napríklad aj displejom.
- Špeciálne programy na prípravu rôznych druhov potravín napríklad pečením, grilovaním, dusením a ďalšími metódami.
Fritéza, fritovací hrniec, friťák, hrniec na hranolky – všetky tieto názvy sa používajú pre fritézu.
Klasická olejová fritéza pre chrumkavé pochúťky
Milujete chrumkavé zemiakové hranolčeky a hľadáte prístroj, ktorý ich pripraví rýchlo a ako z reštaurácie? Olejová fritéza je ideálna fritéza na hranolky. Vo fritéze s olejom sa potraviny fritujú v koši úplne ponorenom v oleji. Vďaka špeciálnym pachovým filtrom pri smažení nevzniká nepríjemný zápach. Pre lepšie trávenie jedla je ideálne použitie rastlinných olejov a pre kvalitnejšie pripravené jedlo je vhodný palmový olej, ktorý sa tak neprepaľuje a neuvoľňuje zápach.
PLUSY:
- Ideálne na občasné fritovanie
- Jedlo je po vypražení dokonale chrumkavé
- Kratší čas prípravy pokrmov ako pri vyprážaní na panvici
- Odnímateľné časti fritézy možno umývať v umývačke riadu
MÍNUSY:
- Zložité čistenie neodnímatelných častí
- Nie príliš zdravá alternatíva prípravy jedla
Potraviny nasajú až 80 % tuku, preto nie je vyprážanie v klasickej fritéze oproti teplovzdušnej tak zdravé.
Teplovzdušná fritéza pre zdravší výsledok
Teplovzdušná fritéza čiže teplovzdušný hrniec zvládne pripraviť jedlo s veľmi malým množstvom oleja, alebo úplne bez oleja, preto je ideálny pre zdravšie stravovanie. K ohrevu dochádza pomocou horúceho vzduchu prúdiaceho z veka fritézy. Pokrmy je možné v teplovzdušnom hrnci pripravovať podobne, ako v bežnej teplovzdušnej rúre. Možno používať kvalitnejšie oleje, ktoré by sa v iných fritovacích hrncoch prepaľovaly.
PLUSY:
- Zdravšia príprava potravín
- Nižšia teplota pri príprave jedla
- Jednoduché čistenie a údržba
- Potreba nízkeho alebo dokonca žiadneho množstvo tuku
- Vďaka oddeľovaču potravín možnosť vyprážania viacerých jedál naraz
MÍNUSY:
- Vyššia obstarávacia cena
- Dlhší čas prípravy jedla
4 užitočné doplnky, ktorými vám fritéza uľahčí fritovanie
Niektoré typy fritézy umožňujú umývanie v umývačke riadu a obsahujú najrôznejšie doplnky a funkcie pre bezpečnejšiu a ľahšiu manipuláciu a prípravu jedla.
- Priehľadné veko umožňuje vizuálnu kontrolu priebehu fritovania.
- Izolovaný plášť, čiže Cool touch systém, zabraňuje popáleniu o bočné steny fritézy.
- Signalizácia výmeny oleja vám na displeji zobrazí informáciu o prepálenom či znečistenom oleji.
- Viaczónová príprava umožňuje prípravu dvoch a viacerých druhov surovín súčasne v oddelených olejových kúpeľoch s vlastnou reguláciou teploty.