Ako si vybrať správnu fritézu?

Fritéza – na čo sa pri výbere zamerať

Potraviny, ktoré pripravujú fritovacie hrnce, bývajú oproti klasickému vyprážaniu na panvici rýchlejšie a najmä pohodlnejšie pripravené. Ak sa vám zapáčila fritéza, zamerajte sa hlavne na tieto kritériá.

  • Typ fritézy voľte podľa spôsobu ohrevu. Existujú teplovzdušné fritovacie hrnce a tiež fritovací hrniec s olejom.
  • Veľkosť fritézy zvážte podľa toho, či ju budete často prenášať, alebo bude po celý čas na rovnakom mieste.
  • Objem vám napovie, pre koľko ľudí naraz pokrm hrniec na hranolky pripraví. Nepriľnavý materiál nádoby zaistí jednoduchú údržbu fritézy.
  • Funkcie výrazne zjednodušia prácu s fritézou – či už ide napríklad o časovač alebo bezpečnostné funkcie, ako je izolovaný povrch a rukoväť či poistka proti prehriatiu. Nejeden moderný fritovací hrniec dnes už disponuje napríklad aj displejom.
  • Špeciálne programy na prípravu rôznych druhov potravín napríklad pečením, grilovaním, dusením a ďalšími metódami.
Fritéza, fritovací hrniec, friťák, hrniec na hranolky – všetky tieto názvy sa používajú pre fritézu.

Klasická olejová fritéza pre chrumkavé pochúťky

Milujete chrumkavé zemiakové hranolčeky a hľadáte prístroj, ktorý ich pripraví rýchlo a ako z reštaurácie? Olejová fritéza je ideálna fritéza na hranolky. Vo fritéze s olejom sa potraviny fritujú v koši úplne ponorenom v oleji. Vďaka špeciálnym pachovým filtrom pri smažení nevzniká nepríjemný zápach. Pre lepšie trávenie jedla je ideálne použitie rastlinných olejov a pre kvalitnejšie pripravené jedlo je vhodný palmový olej, ktorý sa tak neprepaľuje a neuvoľňuje zápach.

PLUSY:

  • Ideálne na občasné fritovanie
  • Jedlo je po vypražení dokonale chrumkavé
  • Kratší čas prípravy pokrmov ako pri vyprážaní na panvici
  • Odnímateľné časti fritézy možno umývať v umývačke riadu

MÍNUSY:

  • Zložité čistenie neodnímatelných častí
  • Nie príliš zdravá alternatíva prípravy jedla

Potraviny nasajú až 80 % tuku, preto nie je vyprážanie v klasickej fritéze oproti teplovzdušnej tak zdravé.

Teplovzdušná fritéza pre zdravší výsledok

Teplovzdušná fritéza čiže teplovzdušný hrniec zvládne pripraviť jedlo s veľmi malým množstvom oleja, alebo úplne bez oleja, preto je ideálny pre zdravšie stravovanie. K ohrevu dochádza pomocou horúceho vzduchu prúdiaceho z veka fritézy. Pokrmy je možné v teplovzdušnom hrnci pripravovať podobne, ako v bežnej teplovzdušnej rúre. Možno používať kvalitnejšie oleje, ktoré by sa v iných fritovacích hrncoch prepaľovaly.

PLUSY:

  • Zdravšia príprava potravín
  • Nižšia teplota pri príprave jedla
  • Jednoduché čistenie a údržba
  • Potreba nízkeho alebo dokonca žiadneho množstvo tuku
  • Vďaka oddeľovaču potravín možnosť vyprážania viacerých jedál naraz

MÍNUSY:

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Dlhší čas prípravy jedla

4 užitočné doplnky, ktorými vám fritéza uľahčí fritovanie

Niektoré typy fritézy umožňujú umývanie v umývačke riadu a obsahujú najrôznejšie doplnky a funkcie pre bezpečnejšiu a ľahšiu manipuláciu a prípravu jedla.

  • Priehľadné veko umožňuje vizuálnu kontrolu priebehu fritovania.
  • Izolovaný plášť, čiže Cool touch systém, zabraňuje popáleniu o bočné steny fritézy.
  • Signalizácia výmeny oleja vám na displeji zobrazí informáciu o prepálenom či znečistenom oleji.
  • Viaczónová príprava umožňuje prípravu dvoch a viacerých druhov surovín súčasne v oddelených olejových kúpeľoch s vlastnou reguláciou teploty.

Odporúčané produkty2